JoJo geheimen onthuld – Interview met oprichtsters Noor en Sylvia (3)

Het is dat ik weet dat Sylvia nog naar huis moet rijden, anders zou ik bijna gaan twijfelen aan de inhoud van de fles cranberry sap die op tafel staat. We zitten nog steeds met zijn drieën aan tafel en de slappe lach is inmiddels meerdere keren voorbij gekomen. Heerlijk om te zien hoe deze twee vrouwen samen herinneringen ophalen! Deze avond staat voor mij vol verassingen. JoJo blijkt enkele ‘vergeten geheimen’ te bezitten.

Om te beginnen vraag ik hoe we aan de kleuren groen en roze komen en ik krijg de shock van mijn leven! “Die kleuren zijn puur toeval”, vertelt Sylvia, “in de Bleumoon hing een stel verschillende, oerlelijke, groenige broeken. Dat vonden we wel gaaf, allemaal een verschillende broek, maar wel alle broeken in dezelfde kleur, groen en van dezelfde stof. En er hingen roze shirts voor een tientje, dat was een koopje!” Ik maar denken dat hier weken aan discussie aan vooraf waren gegaan en dat de kleuren allerlei speciale achterliggende gedachten hadden. Maar het blijkt maar weer: het leven was toen nog lekker ongecompliceerd.

Ook het bestuur kiezen was toen nog niet ingewikkeld. Ze waren met veertien meiden, dus er zaten veertien meiden in het bestuur. Iedereen met een eigen taak uiteraard, maar de meiden waren verder gelijk. Belinda had wel iets betrouwbaars, dus die werd verantwoordelijk voor de kas. “Zij liep elke borrel rond met een boterhamzakje met geld, dat was onze kas”, verteld Noor lachend. Een topsysteem!

Maar Noor was wel de praeses? De dames kijken me verbaasd aan. Nee, Sylvia was vroeger de praeses, simpelweg omdat zij de grootste kamer had waar het meest werd gehangen. Maar waarom is er dan een liedje over Noor?! “Dat bekte gewoon lekker”, zeggen ze al knikkend. “En het metrum was zo mooi”, verteld Noor, duidelijk genietend van het liedje, “maar tegenwoordig wordt het liedje echt anders gezonden dan hij oorspronkelijk is gemaakt. Het lied hoort op de melodie van Harrison uit Jesus Christ Superstar”. “We waren zo dronken als een ui toen we dat liedje schreven”, aldus Sylvia.

Zijn er nog meer dingen die ik moet weten? Wederom weten mijn oren niet wat ze horen! Dit zijn bekentenissen van een hoog kaliber. Ook onze oprichtingsdatum blijkt een illusie. JoJo werd weliswaar in 1982 opgericht, maar nooit op 12 oktober. Sterker nog, dit was in 1982 de eerste dag van de ontgroening. Maarja, de dames liepen dat jaar toch geen ontgroening, dus wellicht dat deze bijzondere dag daarom als feestdag wordt herinnerd.

Zelfs onze geliefde bessn’up heeft een eigen verhaal. Dit was namelijk de grootste fout die in het bestuursjaar werd gemaakt. “God, wat was dat smerig”,  er loopt een rilling over Noors lichaam. “Maar het was goedkoop, dus dat scheelde. En het was niet zo smerig als de goedkope versie van Martini en ooooh, die Lambrusco die we dan dronken, van anderhalve liter!” Wellicht is de drank in de loop van de jaren veranderd, want nu is ons geliefde drankje best te drinken.

Behalve deze verloren mysteries, bezitten beide JoJo’s nog een heel assortiment aan mooie verhalen en grote avonturen. Zo begon de groei van het dispuut natuurlijk bij het aannemen van een nieuw jaar. Hoe dat ging, lees je volgende keer!

 

De originele melodie van Het Lied van Noor!