Het festivalseizoen is begonnen!

De zon schijnt al een behoorlijke periode achter elkaar, de terrassen zitten constant vol en rond Pasen is  het festivalseizoen al officieel van start  gegaan. Met zoveel verslaafde festivaljojo’s, werd het tijd voor een overzicht van de leukste festivals. Maar de tickets worden steeds duurder. Daarom zocht ik de leukste gratis festivals in de buurt van Leiden voor ons op!

 handje

Fonteyn Festival, Utrecht

Dit jaar voor het eerst: op 8, 9 en 10 mei vindt in Utrecht een heus wijnfestival plaats. Tijdens het Fonteyn Festival staan drie dagen lang meer dan 1000 verschillende topwijnen in de spotlight, gecombineerd met heerlijk eten, live muziek en culturele activiteiten. Het festival heeft een beetje het Toga-idee: je koopt een glas en beschermt deze met je leven voor een refill. De drank en hapjes zijn helaas niet gratis, maar de leuke ervaring en activiteiten gelukkig wel.

Waar: Janskerkhof, Utrecht
Wanneer: 8, 9 en 10 mei

 

Sniester, Den Haag

Dit festival is speciaal voor de Wijze Katers! Sniester is namelijk een kater die neerstrijkt in de straten van Den Haag voor een drie-daags festival. De straten worden vervuld met unieke muziek. Ook zijn er theatervoorspellingen en uiteraard allerlei soorten hapjes en versnaperingen. Vorig jaar had dit festival haar debuut en als ik de website mag geloven, was het een succes. De muziekstijl varieert van rock tot pop, alternatief, dance en nog meer van dat soort gekkigheid.

Waar: Grote Markt, Den Haag 
Wanneer: 29, 30 en 31 mei

 

Houtfestival, Haarlem

Zondag 21 juni vindt alweer het dertigste Houtfestival in Haarlem plaats. Een multi-cultureel toppertje die ik, als antropoloog, niet zomaar de revue kon laten passeren.  Ook voor JoJo’s met kinderen een mooi festival:  een uitgebreid kinderprogramma met muziek, theater en storytelling, dansbare en unieke, avontuurlijke muziek die je meeneemt naar alle uithoeken van de wereld, lokaal talent, een uitgebreide food markt die zo duurzaam en biologisch mogelijk is. En dit alles met een niet-westerse, wereldse insteek.

Waar: Haarlemmerhout, Haarlem
Wanneer: 21 juni

 

Parkpop, Den Haag

Parkpop is één van de grootste gratis festivals van Europa. De muziekstijl is, verassend genoeg, pop. Nu al zijn er grote namen van de line-up bekend: Paul Weller, Chef’s Special en Elementary Penguins zullen onder andere shinen op het podium. Parkpop viert in 2015 het 35-jarig jubileum en trekt jaarlijks gemiddeld 200.000 bezoekers naar het Zuiderpark.

Waar: Zuiderpark, Den Haag
Wanneer: 28 juni

 

Werfpop, Leiden

Uiteraard kan ons eigen Leidse festival Werfpop niet ontbreken! 12 juli in het Leidse Hout kunnen we weer dansen, zingen en zuipen en vervolgens rollend naar huis. Rapper Typhoon, The Deaf en John Coffey zijn in ieder geval van de partij. De rest van de line-up is nog een spannende verassing.

Waar: Leidse Hout
Wanneer: 12 juli

 

Gay Pride

Uitleg lijkt  me niet nodig. Een fantastisch, zonovergoten, biseksueel feest aan de Amsterdamse grachten. Van 27 juli tot 2 augustus verzamelt heel omgeving Amsterdam en verre omstreken zich om gezamenlijk onze seksuele vrijheid te vieren. De Gay Pride klinkt als een feestje voor JoJo! Leuke bijkomstigheid: Expreszo vaart over de grachten voor meer bewustzijn en respect voor ieders geaardheid.

Waar: Amsterdam centrum
Wanneer: 27 juli tot 2 augustus

expreszo

 

 

Popronde Delft

Om de zomer goed af te sluiten, gaan we nog een laatste keer los tijdens Popronde Delft. Dit landelijke reizende festival vindt ieder jaar in een andere stad plaats. Dit jaar dus Delft. Op de avond treden zo’n 35 opkomende Nederlandse bands en artiesten op bij een twintigtal podia.  De deelnemende podia zijn cafes, galeries, theatertjes, platenzaken, kerken en clubs in het centrum van een stad. Het hele centrum is voor één avond dus het festivalterrein.

Waar: Delft Centrum
Wanneer: 24 september

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *