1982: een bewogen jaar

Het is het jaar van de Falklandoorlog. Helmut Kohl wordt bondskanselier van Duitsland. Volgens het jaaroverzicht is hij waarschijnlijk maar kanselier voor één winter. En Israël valt Libanon binnen. Een bloedige oorlog is het gevolg. Met als dieptepunt de slachtpartijen in de Palestijnse kampen Sabra en Shatila. Voor Suriname is 1982 het jaar van de Decembermoorden. En voor Nederland is het vooral een onrustig jaar. Een jaar vol demonstraties en harde acties, tegen bijvoorbeeld de munitietransporten over het spoor en de kap van het bos bij Amelisweerd. En 1982 is het jaar van drie kabinetten. Maar ook van een generatiewisseling in de politiek. Dries van Agt, Hans Wiegel, Jan Terlouw en Marcus Bakker ruimen het veld als politieke leiders van hun partij. Alleen Joop den Uyl blijft nog even.

Het hoogtepunt van 1982

Een bewogen jaar dus, met veel dieptepunten. Maar 1982 bracht ons ook een hoogtepunt, eentje die al deze dieptepunten moest ondervangen. Drie jaar na de oprichting van Quintus, ontstond daar een nieuw vrouwendispuut. Eentje die tot de dag van vandaag nog steeds bijdraagt aan een stabiel geheel. Niet alleen aan Quintus dankzij haar charmes, uitbundigheid en vrouwelijkheid. Maar ook aan Leiden, door de vele plekken waar zij komt, het oneindige aantal mensen dat zij kent en de goede kringen waar zij zich in begeeft.

Zelfs in Nederland speelt zij een belangrijke rol. Na de oprichting van JoJo, eind 1982, ging het eindelijk weer beter met Nederland. 1983 is het jaar van de herziening van de Nederlandse Grondwet. De CD komt voor het eerst op de Nederlandse markt. En vanuit de VS wordt de in Nederland gebouwde satelliet IRAS gelanceerd. Deze zal met veel succes astronomisch onderzoek doen aan infrarode bronnen in het heelal. De eerste Nederlandse reageerbuisbaby, Stefanie, wordt geboren in het Rotterdamse Dijkzigt. En in het Wagener-stadion in Amstelveen wint de Nederlandse mannenhockeyploeg voor het eerst in de geschiedenis de Europese titel.

Om nog maar te zwijgen van de goede dingen die de rest van de wereld in 1983 overkwam. De wereld, Nederland, Leiden en zelfs Quintus kennen hun up’s en down’s. Gelukkig is daar JoJo, want zij ondervangt die bewegingen  sinds 12 oktober 1982 en draagt bij tot een stabiel geheel.

http://youtu.be/8yYdAxe-5N4

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *